Pečující jsou hrdinové, kteří nemusí věnovat celý svůj život druhým. Mají také právo na svůj rozvoj.

Rozhovor s Miriam Vránovou pro Vozejkov.cz o programu Pečovat a žít

Společnost Spiralis ve spolupráci s CZEPA otevírají podpůrný vzdělávací program Pečovat a Žít pro lidi, kteří pečují o své rodinné příslušníky s postižením.

Na projekt je poskytována finanční podpora EU.  

Jak konkrétně program absolventům pomůže, jsme se zeptali Miriam Vránové, jedné z lektorek programu.

Jak dlouho pořádáte vzdělávací program na podporu pečujících a co bylo prvotním impulsem?

Téměř 15 let ve Spiralis podporujeme rodiče v osobním rozvoji a občanské aktivitě. Když včas získají vnitřní jistotu a podporu okolí, dokážou otevřít velmi potřebná témata ve společnosti (částečné úvazky, neplýtvání, inkluzivní vzdělávání, respektující přístup, prevence násilí ve vztazích, mezigenerační spolupráce atd.) A mnohá i posunout z lokální na regionální, celostátní úroveň. Skloubení práce a rodiny je ale v Česku stále velkým oříškem.

Co se s tím dá dělat?

Hodně. Když pojmenujete problém, najdete parťáky, se kterými navrhnete řešení a získáte pro něj širší podporu, pak máte šanci něco změnit. Tyhle dovednosti učíme naše studenty. Jedním slovem nebát se ozvat. Těší nás, že absolventky a absolventi našich programů přispívají ke změně této situace. Založili a vedou po celé republice spolky a komunity, které pomáhají a inspirují další rodiče a společně tak mají silnější hlas ve společnosti, když usilují o konkrétní změny.

A jak se to týká pečujících?

Když pracujeme s rodiči, jsou mezi i ti, jejichž děti mají zdravotní omezení nebo mají partnera s postižením. Jejich situace je mnohem složitější.  Mají trochu odlišné zkušenosti a potřeby. Vzhledem k tomu, že tzv. neformálních pečujících je v celé zemi až 400 tisíc, rozhodli jsme se, že je čas vytvořit program jim na míru. Je podle nás důležité víc mluvit o tom, co tihle pečující hrdinové a hrdinky společnosti přinášejí bez jakékoliv mzdy, mluvit o tom, že jejich práce není samozřejmá a zaslouží si obrovský respekt a podporu. Věříme, že k tomu přispívá i naše akademie Pečovat a Žít. Považujeme za důležité spolupracovat s organizacemi, které pomáhají lidem s hendikepem, tedy konkrétně v tomto programu s organizací BATERKA kafe, která přednostně zaměstnává pečující osoby, POHODA – společnost pro normální život lidí s postižením, FOSA, která poskytuje asistenci hendikepovaným a seniorům a ve čtvrtém běhu s Českou asociací paraplegiků – CZEPA.

Proč by se měli pečující osoby přihlásit?

Hlásí se nám dva typy pečujících. Jednak ti, co jsou velmi akční a pozitivní a neúnavně hledají možnosti, jak zjednodušit život celé rodině. Druhou skupinou jsou ti, kteří jsou na hranici vyhoření, takříkajíc se vydali pro druhé a teď řeší, jak dál, kde vzít sílu na další etapu. Oběma skupinám náš program prokazatelně pomáhá. Uvědomí si, co mohou změnit, vyzkouší si metody, jak na to. Najdou nové možnosti seberealizace.  Pro nás lektory je radost vidět, jak začínají využívat ve svém životě, to co nasbírali v kurzu od lektorek, mentorů, terapeutů a také od sebe navzájem. Ve finále je pak propojujeme s renomovanými neziskovými organizacemi, se kterými pak spolupracují. Anebo sami zakládají pacientské organizace, které mají vliv. Je obdivuhodné, co s podporou dokážou. A přitom o kurzu mluví jako o lázních. Pravdou je, že tu procházejí ozdravným procesem a čerpají nové síly.  Ještě chci zmínit, že se nám podařilo získat podporu Evropského sociálního fondu a proto je kurz pro účastníky nejen bezplatný, ale navíc získají bonus až 6300 Kč na péči v době jejich výuky.

 Účastníci asi zpočátku trpí nedostatkem sebevědomí, obavami, jak s tím bojujete?

Nedostatek sebeuvědomění je téma celé společnosti.  Zjednodušeně se dá říct, že pečující probouzíme a zrcadlíme jim, co se jim povedlo. Jsou překvapení, co všechno už dokázali.  A to jsou právě zárodky pevných základů, na kterých budují své sebevědomí. Pracujeme s jejich osobní zodpovědností. Každý si sám nastavuje limity, kam se chce posunout. My jsme jim na této cestě plně k dispozici jako průvodci.

Máte pravdu, k boji dochází, ale jen vnitřnímu, u posluchačů samotných. Přesvědčit sama sebe, že jsem dobrá, je každodenní práce, pro někoho možná boj. Když se to povede a vy dovolíte okolí, aby vás ocenilo, stane se třeba, že získáte i veřejné ocenění Žena roku v kategorii Charita, nebo Laskavec, jako se to povedlo našim absolventkám.

To se, ale asi nepovede každému…

Jasně. Jde o to, že přibývá sebevědomých pečujících. Účastníci prostředí kurzu vnímají jako velmi bezpečné a inspirativní, kde mohou nikým nekritizováni vyjádřit své obavy i radosti a získat upřímnou zpětnou vazbu. To je další z oceňovaných benefitů programu.

Je o kurzy zájem, počítáte s dalším rozvojem?

Aktuálně máme rozjeto několik vzdělávacích programů. Jsou zpravidla pro 15 – 20 lidí.  Zájem o naše programy je vyšší než můžeme v současnosti pokrýt. Možná i proto, že jsme v roce 2018 získali Národní cenu kariérového rozvoje udělovanou společnosti Euroguidance. Přestože je přihlašování do programu Pečovat a Žít otevřené do 10. ledna doporučuji zájemcům zaregistrovat se co nejdříve. 

Chcete ještě něco říci, zdůraznit? 

Chci poděkovat všem lidem, kteří věnují svůj čas a péči lidem, kteří ji potřebují, a to za všechny kolegy a kolegyně, kteří se na akademii pro pečující podílejí. A těm, co hledají jistotu, že program je pro ně ten pravý krok ke změně, obraťte se na nás s dotazem, volejte, pište. Jsme vaši průvodci. Více info najdete na www.pecovatazit.cz  nebo na www.spiralis.cz.

Kdy: Od září 2019 do března 2020. Termíny školících dní jsou zde

Zdroj: redakce, Miriam Vránová, foto: Spiralis

Celý rozhovor s Miriam Vránovou ze společnosti Spiralis najdete na www.vozejkov.cz