Lenka a Viky

Nasypu slepicím, nakrmím psa, děti a je večer

V případě, že nespěcháme na terapii nebo k doktorovi s dcerou Viky, tak náš den začíná probuzením jednoho z našich dvou dětí, což bývá kolem 6. hodiny dle toho, zda mladšího syna Péťu chystáme do školky.

Nejprve k nám do postele vběhne právě Péťa, který se však po chvíli odebere na toaletu, čímž nám dá 15 minut k dobru, než se pro změnu probudí Viky. Jelikož topíme v každé místnosti kamny a dřevem, tak mě chlad z postele vyžene dřív a jdu buď přiložit nebo rozdělat nový oheň, což bývá pravidlem v kuchyni, kde jsou kamna po noci zcela vyhaslá.

Postavím si na černý čaj a jdu do pokoje za Viktorkou (2,5 let, 12 g), která se sama ani nezvedne a je na naší péči zcela závislá. Přivítá mě nadšeným úsměvem. Převleču ji, přebalím a nasadím brýle, neboť má 4,5 dioptrie. Mezitím se Péťa vrací z toalety a oblékne se. Občas musím nad jeho výběrem dohlížet a vyhodnotit stav oblečení, což se někdy neobejde bez výměny názoru.

Poté přenesu Viky do kuchyně, kde si zaleji čaj a chystám snídani i pro ni. Péťa se nají sám a dohlédnu na to, aby si vzal vitamíny a zapil je. Někdy si však raději hraje s kočkou. Pokud děti zůstávají v klidu, jdu na dvůr vypustit slepice a nasypu jim zrní. Zvenku vpustím domů kočky, které dostanou granule a usedám k Viky, kterou musím krmit, což trvá i 30 minut.

Mezitím přichází do kuchyně manžel. V případě, že jde Péťa do školky, tak se ho snaží popohnat, aby nepřišli pozdě. Nastává chvíle napětí, kdy většinou obě děti začnou křičet – Péťa z důvodu, že má ještě hlad a Viky kvůli bolesti bříška. Snažíme se situaci zvládnout a zůstat v klidu. Než se děti zklidní, vypiji si vlažný čaj a mezitím odváží manžel Péťu do školky.

Vikyn pláč ustává a jsem ráda, že nemusím nikam spěchat a užíváme si společného času. Dokrmím ji, umyji nádobí a podám Viky léky na epilepsii. Poté jí sundám ze sedačky a položím na zem, aby se mohla po dlouhém sezení protáhnout. Konečně se mohu v klidu obléct a dodělat svou ranní hygienu.

Viktorka většinou po snídani ještě usne, čehož využiji, abych se psem kolem domu oběhla kolečko a vychutnala si ranní ticho a přírodu. Než se Viky vzbudí stihnu trochu poklidit nebo vyžehlit prádlo. Po jejím probuzení buď rychle dokončím rozdělanou práci nebo s ní jdu cvičit či dělat ergoterapii a logopedii. Po rehabilitaci jí opět pokládám na zem, kde se jí líbí a radostně se převaluje. Já mám mezitím čas uvařit oběd. V mezidobí dám psovi nažrat, pustím si hudbu a dokončuji jídlo, které většinou volím rychlé a snadné na přípravu.

Manžel přijíždí domů a společně se najíme. V současné době je v invalidním důchodu a den tráví prací na domě či ve stodole. Rychle se najím a krmím Viky, která se s jídlem loudá. Tužší kousky jí dělají problém, a tak se oběd protáhne až na 45 minut. Potom umyji nádobí, uvařím si kávu a je čas vyzvednout Péťu ze školky. Některé dny pro něj jedu hned po obědě bez Viky, kterou nechávám doma s mužem, jindy vyrážím až později, a ještě stihnu jít s kočárkem a psem na procházku.

Odpoledne Viky usíná a já mám prostor věnovat se našemu akčnímu synovi nebo si hraje sám a já mezitím dělám jinou práci. Větší výzvou bývá, když se Viky probudí a svou péči musím rozdělit mezi obě děti, které vyžadují každé něco jiného. Když máme návštěvu i s dětmi je o zábavu postaráno, v opačném případě pouštím rezignovaně synovi pohádky.

S blížícím se večerem zavírám slepice z výběhu, přikládám do kamen a chystám večeři. Psovi a kočkám přihodím granule a usedám ke stolu, abych nakrmila Viky. Po večeři koupu buď jedno nebo druhé dítě. Péťu uložím, přečtu mu pohádku a chvíli se s ním pomazlím. Poté se vracím k Viktorce, které dám noční léky a přenesu jí do postýlky.

V kuchyni poklidím a umyji nádobí. Večery mívám pokaždé jiné, kdy se buď věnuji své práci masérky nebo i přes únavu jdu na kurz tance či jógy. Jindy zůstávám doma a pokud neusnu, tak si dám meditaci nebo čtu knížku či zhlédnu s mužem nějaký film. Den končí, jdu spát. Okamžitě usínám.